
متخصص پروتز دندان خوب
آنچه در این مقاله می خوانید:
متخصص پروتز دندان خوب – احتمالا شما نیز دارای حداقل یک دندان کشیده شده هستید. با از دست رفتن یک دندان، فاصلهای بین دو دندان مجاور ایجاد میشود که میتواند با باقی ماندن مواد غذایی در این فضا، ایجاد پوسیدگی و ناراحتی در دندانهای مجاور کند. پس چگونه میتوانیم مانع از ایجاد این فاصله و پوسیدگیهای بعد از آن شویم؟
پروتز دندان راهی برای پر کردن جاهای خالی ایجاد شده توسط دندانهای کشیده شده است.
پروتز دندان
پروتز دندانی یکی از روشهای ترمیم دندانها و اصلاح طرح لبخند در دندانپزشکی زیبایی است. این روش زیبایی در واقع همان استفاده از دندان مصنوعی و یا استفاده از روکشهای دندانی است. در واقع نقش پروتزهای دندانی پر کردن جای خالی دندانهایی است که کشیده شدند و یا به هردلیلی اکنون وجود ندارند، همچنین اگر ساختار دندانهایتان به هم ریخته باشد و یا هرگونه نازیبایی در دندانهایتان وجود دارد، با کمک پروتزهای دندانی قابل اصلاح است.
انواع پروتزهای دندانی
- پروتز دندانی ثابت:
پروتز ثابت همان طور که از نامش پیداست، ثابت است و شخص نمیتواند آن را از دهان خارج کند و به نام روکش دندان نیز مرسوم است. این نوع پروتز بر روی ایمپلت یا دندان فرد گذاشته میشود و به وسیله چسب یا پیچ متصل میشود. این نوع پروتز به دو روش ممکن است اتفاق بیافتد:
- روش تک واحدی دندان: دندانها به دلایل مختلف ممکن است نیاز به روکش داشته باشند از جمله: ضعیف شدن ساختار دندان و نیاز به حمایت توسط روکش و یا به دلایل زیبایی. استفاده از این روکش میتواند به بهبود عملکرد جویدن نیز کمک کند.
- بریج دندان: این روش نیز یکی از روشهای پروتز ثابت و مرسوم است. زمانی که بیمار یک یا چند دندان خود را از دست داده باشد و قبل و بعد از دندانهای از دست رفته، تعدادی دندان باقی مانده باشد، با تراشیدن دو دندان مجاور پلی بین دندانهای مجاور زده میشود و جای دندانهای خالی پر میشود.
- پروتز دندانی متحرک:
پروتز دندانی متحرک برخلاف پروتز ثابت به راحتی از دهان خارج میشود. دندانپزشک زمانی از این نوع پروتز استفاده میکند که بیمار شرایط استفاده از پروتزهای ثابت را نداشته باشد. پروتز دندانی متحرک سه نوع است:
- پروتز دندانی پارسیل تمام آکریل: این نوع پروتز با نام «دندان تکهای» مرسوم است. پروتز پارسیل انواع مختلفی دارد:
o تمام آکریل (فیلیپر): در بسیاری از موارد به عنوان درمان موقت به کار برده میشود.
o پروتزهای کرم کبالت: درمان بیدندانیها با انتهای آزاد؛ در واقع درمان بیدندانیهایی که در قسمت عقبی دندانی برای پایه پروتز وجود ندارد.
o پروتز پارسیل felexite: پروتزهای کرم کبالت دارای دو بخش ترکیب آکریل (بخش صورتی رنگ که همان لثه پروتز است) و آلیاژ فلزی (کرم و کبالت) هستند. معمولا به علت فلزی بودن گیرهها، ظاهری ناخوشایند دارند، امروزه نوع دیگری از پروتز پارسیل طراحی شده است که بخش فلزی به کار رفته در آن به رنگ دندان میباشد و پروتز پارسیل felexite نام دارد. - پروتز کامل دندان – دست دندان: این نوع پروتز برای افرادی استفاده میشود که به طور کامل دندانهای خود را از دست دادهاند. با وجود اینکه امروزه با پیدایش ایمپلنتهای دندانی، استفاده از پروتز کامل دندان کمتر شده است، اما میتوان گفت این روش هنوز هم به عنوان کم هزینهترین روش درمان بیدندانی مورد استفاده قرار میگیرد. پروتز کامل دندان دارای دو بخش: دندانها و بخش صورتی رنگ به عنوان لثه پروتز، تشکیل میشود، بخش لثه در این نوع پروتز باید محکم باشد تا کارایی لازم را داشته باشد.
- پروتز دندانی اوردنچر: این نوع از پروتز نیز از انواع پروتز متحرک است، و در واقع دست کامل دندان است که روی دو پایه دندان و یا چند پایه ایمپلنت قرار میگیرد و راحتی آن کمتر از پروتز ثابت دندان است.
انتخاب نوع پروتز همانند لمینت توسط دندانپزشک و با توجه به سنجش شرایط هر فرد انجام میشود.
دوام پروتز دندان
شاید در ابتدا عادت کردن به پروتز دندان اندکی برایتان مشکل باشد و یا به دلیل التهاب بافتی، پروتز در جای مناسب قرار نگیرد، در این صورت میتوانید به دندانپزشک مراجعه کنید و در صورت نیاز جای پروتزها توسط دندانپزشک تنظیم شود. رعایت نکات بهداشتی در پروتزهای دندانی اهمیت ویژهای دارد. با رعایت نکات بهداشتی، پروتزهای دندانی در طول حیات فرد دوام خواهند داشت.
هزینه پروتز دندان
هزینه پروتز دندان با توجه به نوع پروتز ثابت یا متحرک، هزینه لابراتوار سازنده پروتز، دستمزد دندانپزشک و هزینه کلینیک دندانپزشکی برای هر شخص متفاوت است. در بعضی از مواقع و در صورت لزوم امکان دارد که دندانپزشک شما را به متخصص پروتز دندان ارجاع دهد که در این صورت نیز هزینهها تفاوت پیدا خواهد کرد.
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با انواع پروتزهای دندانی، دوام و هزینه آنها آشنا کنیم. برای تشخیص اینکه کدام نوع پروتز برای شما مناسب است و برآورد هزینههای آن میتوانید به دندانپزشک و یا متخصص پروتز دندان مراجعه کنید.