
فلوراید تراپی کودکان
آنچه در این مقاله می خوانید:
فلوراید تراپی کودکان چیست و چرا اهمیت دارد؟
اگر در کودکی با درمانهای ساده و مراقبتهای دندانی، کودکان خود را همراه کنید، از بسیاری از پوسیدگیهای دندانی در بزرگسالی پیشگیری خواهید کرد. فلوراید تراپی از این دسته از درمانها است که انجام آن در کودکی اهمیت فراوانی دارد. از اینرو فلوراید تراپی کودکان، اهمیت دارد. فلوراید تراپی بهمنظور مقاومسازی مینای دندان انجام میشود و کودکانی که از این روش درمانی استفاده میکنند، دندانهای سالمتری نسبت به کسانی که از این روش استفاده نکردهاند، دارند.
فلوراید تراپی در منزل نیز با استفاده مداوم از خمیر دندان های حاوی فلوراید و یا دهان شویه امکان پذیر است، خمیردندان های که به صورت روزانه قابل استفاده هستند فلوراید کمتری دارند اما استفاده مداوم آنها بسیار موثر است. میزان فلوراید موجود در خمیر دندان و دهانشویه بر روی بسته بندی آنها ذکر شده است، دهان شویه های حاوی فلوراید بالا را میتوان به صورت هفتگی استفاده کرد.
مدتها است که در علم دندانپزشکی تأثیرات ماده فلوراید در پیشگیری از پوسیدگی دندانها اثبات شده است و استفاده از آن در کودکی، نقش مهمی در حفظ دندانها در سنین بالاتر خواهد داشت. برای کسب اطلاعات در سایر زمینه ها، از جمله ایمپلنت و لمینت، مقالات سایت را مطالعه کنید.
فلوراید تراپی چگونه انجام میشود؟
فلوراید ماده معدنی است که در طبیعت وجود دارد. استفاده از فلورایدها هم بهصورت سیستماتیک و هم بهصورت موضعی انجام میگیرد. در خمیردندانها، دهانشویهها و ژل فلوراید، فلوراید وجود دارد و استفاده از آنها روزانه صورت میگیرد اما برای اینکه فلوراید تراپی انجام گیرد باید از فلوراید بهعنوان وارنیش استفاده شود.
فلوراید تراپی کودکان بهصورت موضعی روی دندانها قرار میگیرد و حدود 4 دقیقه بعد شسته میشود. دندانها این ماده معدنی را جذب میکنند و مانع ایجاد پوسیدگی میشوند و یا به کاهش روند پوسیدگی کمک میکنند.
فلوراید چگونه باعث حفظ دندان میشود؟
فلوراید نه تنها در کودکان بلکه در بزرگسالان نیز نقش مهمی در کاهش پوسیدگی دندانها بخصوص در زمان ارتودنسی و لمینت دندان توسط دندانپزشک ایفا میکند. یون فلوراید به مینای دندان نفوذ میکند و مینای دندان را در برابر آسیبهای میکروبی و اسیدهای موجود در غذا، مقاومتر میکند. حفظ مواد معدنی در مینای دندانها، توسط فلوراید صورت میگیرد و درنتیجه، از پوسیدگی دندانها پیشگیری میشود.
فلوراید در مینای دندانهای تازه رویش یافته بهتر نفوذ میکند و باعث بلوغ مینای دندان و افزایش مواد معدنی درون آن خواهد شد.
جذب موضعی و جذب سیستماتیک فلوراید
فلوراید یک ماده طبیعی است که در بسیاری از خوراکیها وجود دارد. بخش مهمی از فلوراید موردنیاز بدن از طریق خوردن مواد غذایی وارد بدن میشود و در استخوان و دندانها انباشته میشود که به آن جذب سیستماتیک فلوراید میگویند . اما در جذب موضعی، موضوع کمی متفاوت است. در جذب موضعی تنها فلوراید روی دندانها قرار میگیرد تا بعد از چند دقیقه، داخل مینای دندانها نفوذ کند و نقش محافظ را برای دندانها ایجاد کند.
مراحل انجام فلوراید تراپی کودکان
در ابتدا باید سطح دندانی که قرار است فلوراید تراپی انجام گیرد، پاک شود. برای کودکان معمولاً تمامی دندانها مدنظر قرار میگیرد. به همین دلیل تمامی دندانها باید بهخوبی مسواک شوند تا مانعی برای جذب فلوراید توسط دندانها وجود نداشته باشد.
در مرحله بعد، سطح تمام دندانها با گاز استریل خشک میشود و سپس با وارنیش فلوراید، پوشیده میشود. کودک به حالت عمودی و سر به جلو باید بنشیند تا فلوراید، بلعیده نشود و بعد از 4 دقیقه، اضافات فلوراید با گاز استریل یا پنبه برداشته میشود. کودک در این مرحله باید آب دهان خود را بهطور کامل خارج کند و بههیچعنوان فلورایدهای اضافی را قورت ندهد. به همین سادگی و بدون نیاز به بیحسی، فلوراید تراپی کودکان انجام میگیرد.
آیا همه کودکان میتوانند فلوراید تراپی کنند؟
فلوراید تراپی کودکان امری مهم در حفظ سلامت دندانهای کودکان محسوب میشود و همه کودکان باید از سن 4 سالگی تا 12 سالگی، بهطور مرتب و هر 6 ماه یکبار این درمان را انجام دهند.
انجام مداوم فلوراید تراپی در کاهش پوسیدگی دندانها، بین 30 تا 60 درصد تأثیر دارد. فلوراید تراپی در کودکانی که قدرت خارج کردن بزاق دهان را ندارند انجام نمیشود. به همین دلیل فلوراید تراپی در کودکان زیر 4 سال، انجام نمیشود.
آیا فلوراید تراپی برای کودکان عوارضی دارد؟
خیر، هیچگونه عارضهای از فلورایدتراپی گزارش نشده است و حتی امکان ایجاد مسمومیت فلورایدی نیز وجود ندارد. چراکه دندانپزشک خوب در تهران با دوز مشخص از این ماده استفاده میکنند که در صورت بلع ناخودآگاه فلوراید توسط کودک، مشکلی برای وی پیش نیاید.