آفت دهان
درمان های خانگی آفت دهان یکی از آسانترین روشها برای خلاصی از دست زخمهای کوچک است. آفت دهان نوعی زخم خوش خیم و کوچک است که در داخل بافت نرم دهان، زبان و یا روی غشاء لثه ایجاد میشود.
آفت دهان اغلب به صورت یک زخم گرد یا بیضی شکل است که به رنگ سفید دیده میشود. این نوع زخم در خارج از دهان ایجاد نمیشود و برخلاف تبخال، مسری نیست.
انواع آفت دهان
آفت دهان به سه نوع تقسیم میشود که شامل آفتهای کوچک یا مینور، آفتهای بزرگ یا ماژور و آفتهای هرپیتی فرم هستند. این نوع آفتها به صورت زیر هستند:
-آفت دهانی کوچک
آفت دهانی کوچک به صورت دایرهای است و به اندازهی نوک مداد در دهان ایجاد میشوند. به دلیل کوچک بودن، این نوع آفت دهانی بعد از یک یا نهایتاً دو هفته درمان میشوند. آفتهای کوچک اغلب بر روی زبان، قسمت داخلی لب و سقف دهان ایجاد میشود که به صورت چندتایی هستند.
-آفت دهانی بزرگ
آفتهای ماژور عمیقتر و بزرگتر از آفتهای کوچک هستند که شکل منظمی ندارند. بهبودی آنها طولانی است و گاهی تا 6 هفته طول میکشد تا یک آفت ماژور درمان شود.
این نوع آفت بیشتر در قسمت لوزهها ایجاد میشود که وقت بلعیدن غذا و حتی آب دهان، درد زیادی را احساس میکنید. اگر به این نوع آفت مبتلا شدید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
-آفت دهانی هرپتی فرم
آفتهای هرپتی فرم بسیار ریز و کوچکی دارند. به طوری که به اندازه سرسوزن هستند و در بین تمامی گروههای سنی ایجاد میشوند. این نوع آفت دهانی بعد از نهایتاً دو هفته درمان میشود، و جای آن نیز از بین می رود.
بهترین روشها برای درمان خانگی آفت دهان
اگر آفت دهان شدت پیدا کند و غذاخوردن و صحبت کردن شما را مختل کند، باید به دندانپزشک خوب در تهران مراجعه کنید برای درمان آفت دهان . اما اگر میزان آفت دهان خفیف است، میتوانید در منزل آن را درمان کنید. البته فراموش نکنید زمانی که به آفت دهان مبتلا میشوید، از زبان زدن بر روی زخم و آفت خودداری کنید.
زیرا با زبان زدن بر روی آن، مدت درمان طولانیتر و آفت دردناکتر از گذشته میشود. از سوی دیگر از خوردن غذاهای به شدت سرد و یا داغ نیز خودداری کنید. زیرا مدت درمان را طولانیتر کرده و باعث تشدید آفت دهان میشود.
همچنین میوههایی مثل آناناس، کیوی و انجیر باعث تشدید آفت دهان میشود. در صورتی که این میوهها نارس باشند، حتی اگر دهان و لثه شما سالم باشد، بر روی آنها آفت ایجاد میشود. زیرا این میوهها بافت دهان، لثه و زبان را از بین میبرند. پس زمانی که به آفت دهان مبتلا هستید از خوردن این میوهها بپرهیزید.
دلایل ابتلا به آفت دهانی چیست؟
آفت دهان به دلیل ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن ایجاد میشود. در نتیجه این امر به غشای مخاطی دهان، زبان و لثه آسیب وارد میشود. به طور کلی دلیل ابتلا به آفت دهانی عبارتند از:
- به دلیل گاز زدن زبان و یا مسواک زدن شدید بر روی زبان و لثه
- زمانی که به استرس شدید مبتلا شوید
- مصرف غذاهای حساسیتزا و برخی از دارو
- زمانهای خاص برای مثال چرخهی قاعدگی
- بالا رفتن درجه تب بدن در زمان بیماری
- کمبود مواد مغذی مثل ویتامین B 12، آهن و اسیدفولیک
- آسیب ناشی از نوک دندانها
- مشکلات گوارشی مثل ابتلا به بیماری سیلاک و یا کورن
- خوردن غذاهای داغ و نوشیدنیهای سرد بلافاصله پشت سر هم
روش های برای درمان خانگی آفت دهان
درمان های خانگی برای رفع آفت های دهانی عبارت اند از:
-خمیر هیدروکسی منیزیم بر روی آفت بگذارید
در این روش مقداری خمیر مخصوص درمان آفت را که حاوی هیدروکسی منیزیم است، بر روی مقدار کوچکی پنیهی تمیز بزنید. سپس این پنبه را بر روی آفت قرار دهید تا به مدت چند دقیقه بماند. مراقب باشید که پنبه بلعیده نشود.
-قرص ها برای درمان آفت دهان
قرص های قابل حل که دارای بتامتازون استروئیدی هستند و میشود آن را در آب حل کرد از محلول برای شست و شوی دهان استفاده کرد.
- آنتی بیوتیک ها نظیر سایکلین
- قرص های استروئیدی
-شستشوی دهان با دهانشویه
به دلیل اینکه آفت دهان در نتیجه ضعف سیستم ایمنی بدن ایجاد شده است و باکتریها در بدن رشد پیدا کردهاند، باید دهان را با دهانشویههای حاوی بیکربنات سدیم بشویید.
همچنین آب و نمک هم به درمان سریعتر آفت دهان کمک میکند. در روز حداقل سه بار دهان خود را با این دو محلول بشویید تا باکتریهای مضر از بین بروند.
در بازار دهانشویههای ضدمیکروبی نیز وجود دارد که مخصوص زخم و آفت دهان است. در چنین مواقعی میتوانید این داروها را از داروخانه تهیه کنید.
-برگ ریحان تازه بجوید
یکی دیگر از درمان های خانگی آفت دهان جویدن برگ ریحان است. این کار را 2 بار در روز تکرار کنید. در هر بار باید 3 تا 5 برگ ریحان تازه بجوید تا به درمان آفت دهان کمک کند.
-پیاز بجوید
پیاز مادهای است که میکروبها را جذب خود میکند. در این مادهی غذایی مقدار زیادی سولفور وجود دارد که باعث درمان آفت و زخم میشود. وقتی در دهان شما آفت ایجاد شد، پیاز را به صورت خام بجوید.
-گوجه فرنگی بخورید
یکی دیگر از راههای درمان خانگی آفت دهان، خوردن گوجه است. حتی وقتی آب گوجه را در دهان قرقره کنید، باز هم به درمان آفت دهان کمک میکند. اگر 2 تا 3 بار این کار را در طی روز انجام دهید، آفت دهان شما خیلی زود درمان میشود.
-دمنوش مریم گلی
با استفاده از گیاه مریم گلی در منزل یک دهانشویه طبیعی درست کنید. برای تهیهی این دمنوش، مقداری از گیاه خشک مریم گلی را در آب بجوشانید و بعد از اینکه سرد شد، آن را به مدت چند دقیقه در دهان قرقره کنید.
-زردچوبه و گلیسیرین روی زخم بگذارید
یکی دیگر از درمان های خانگی آفت دهان استفاده از خمیر زردچوبه است. باید مقدار کمی زردچوبه را با یک قاشق غذاخوری گلیسیرین ترکیب کنید تا به حالت خمیر درآید. سپس آن را مستقیم بر روی زخم بگذارید. اگر در منزل گلیسیرین ندارید، چند قطره آب به زردچوبه اضافه کنید.
-روغن نعنا استفاده کنید
روغن نعنا یکی از راههایی است که باعث خنک شدن زخم می شود. وقتی به آفت دهان مبتلا میشوید، در روز 2 بار چند قطره روغن نعنا روی آفت بزنید و اجازه دهید 15 تا 20 دقیقه بر روی زخم باقی بمانید. سپس دهان را با آب ولرم بشویید.
-ماست یا پنیر محلی
ماست و پنیر محلی برای درمان آفت مؤثر هستند. البته این مادهی غذایی را باید در روز 2 بار بخورید تا تاثیر آن را مشاهده کنید. ترکیب ماست و موز نیز میتواند آفت دهان را درمان کند.
-آب پرتقال بخورید
آب پرتقال تازه مقدار زیادی ویتامین C است که این ویتامین باعث بهبود زخم و آفت دهان میشود. اگر به آفت دهان مبتلا شدید در طی روز 3 تا 4 نوبت با فاصله، مقداری آب پرتقال بنوشید.
-با شیرنارگیل دهان را بشویید
شیر نارگیل برای شستشوی دهان و درمان آفت مؤثر است. اگر شیرنارگیل را در روز 3 تا 4 بار برای شستشوی دهان خود استفاده کنید، باعث بهبودی آفت دهان میشود. اگر شیر نارگیل را با مقداری عسل ترکیب کنید، تاثیر آن بیشتر میشود.
-آب ولرم
یکی دیگر از درمان های خانگی آفت دهان شستشوی دهان با آب ولرم است. اگر در طی روز دو بار این کار را انجام دهید، آفت دهان سریعتر بهبود مییابد.
-دمنوش تخم گشنیز تهیه کنید
یکی از راههایی که با آن میتوانید آفت دهان را درمان کنید، یک قاشق تخم گشنیز را در مقداری آب دم کنید. بعد از سرد شدن، دهان خود را با آن بشویید.
-آلوئهورا را فراموش نکنید
یکی دیگر از راههایی که در منزل میتوانید برای درمان آفت به کار ببرید، استفاده از آب آلوئهوراست. مقداری ژلهی این گیاه را با میزان مساوی آب ترکیب کنید. سپس دهان خود را با آن بشویید. تکرار 2 تا 3 بار این کار باعث بهبودی زخم دهان میشود.
سوالات درمان خانگی آفت دهان
دکتر ساسان ترابیان با ارائه بهترین خدمات در حوزه دندانپزشکی از جمله: ایمپلنت، لمینت، ارتودنسی شما را از شر دندان های آسیب دیده و معیوب رها کرده و لبخندی زیبا و سالم را به شما هدیه می دهد.