روکش زیرکونیوم دندان
کاربرد روکش زیرکونیم
روکش زیرکونیوم دندان یکی از انواع روکش های تمام سرامیک است که در آن از هیچ ماده فلزی استفاده نمیشود. برای ساخت این نوع روکش از اکسید زیرکونیوم (ZrO۲) استفاده می شود. رنگ روکش زیرکونیا کاملاً سفید و درخشان است.
از این نوع روکش برای بازسازی دندان استفاده می شود. اگر دندان بیمار ظاهر زیبایی نداشته باشد و یا هم اندازهی سایر دندان ها نباشد، با روکش زیرکونیوم بهراحتی می توان این عیب را پوشاند.
در مواردی هم که بین دو دندان حداکثر 2 میلیمتر فاصله وجود داشته باشد، بهترین دندانپزشک زیبایی با کمک روکش زیرکونیوم می توان این نقص را هم برطرف کرد.
نحوهی نصب روکش زیرکونیا روی دندان
ابتدا با استفاده از مواد مخصوص توسط بهترین دندانپزشک زیبایی قالب دندانهای بیمار گرفته میشود. سپس مادهی اکسید زیرکونیوم به صورت یک مایع گداخته در داخل قالب دندانها ریخته میشود. بعد از سرد شدن، این مایع به جامد تبدیل می شود که آن را از روکش جدا میکنند.
مزایای روکش تمام سرامیک دندان می توان به استحکام و مقاومت بالایی آن اشاره کرد و همچنین از ویژگیهای دیگر این نوع روکش، نداشتن شفافیت است. به همین دلیل از نظر ظاهری به دندانهای طبیعی شباهت دارد. بسیاری روکش زیرکونیا را بخاطر طبیعی بودن ترجیح میدهند.
مزیت های استفاده از روکش زیرکونیوم
از جمله مهمترین مزیت های روکش زیرکونیوم در مقایسه با سایر روکش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- ظاهری زیبای روکش زیرکونیوم
یکی از مزیت های روکش زیرکونیوم زیبایی ظاهری آن است. این نوع روکش برخلاف روکش های فریم فلزی (PFM) ظاهر زیباتری دارند. به همین دلیل در سال های اخیر محبوبیت بیشتری در بین بیماران پیدا کردهاند. به دلیل اینکه کل روکش از یک مادهی سفید رنگ ساخته می شود، در کوتاه مدت رنگ آن تغییر نمی کند.
حتی اگر روکش در اثر مصرف موادغذایی اسیدی و نوشابههای گازدار ساییده شود، همچنان سفید رنگ می ماند. روکش های زیرکونیوم از نظر ظاهری شباهت زیادی به دندان طبیعی دارند.
2- مقاومت بالای روکش های زکونیا
مادهای که از روکش زیرکونیوم از آن بدست میآید از اکسید است. این ماده به صورت پودر سرامیکی سفید رنگ است. در حال حاضر از اکسید زیرکونیوم به عنوان محکمترین مادهی سرامیکی در دندانپزشکی نام برده می شود. این ماده استفادهی زیادی در رشته پزشکی دارد.
3- به لثه آسیب وارد نمی کند
برخلاف روکش های فلزی که لبه سفت و سختی دارند، این روکش ها سرامیکی و نرمتر هستند. به همین دلیل وقتی روی دندان نصب می شوند و با لثه تماس پیدا می کنند، باعث التهاب لثه نمی شوند.
4- روکش های زیرکونیوم در برابر حرارت مقاومند
از سوی دیگر به دلیل اینکه اکسید زیرکونیوم رسانای ضعیفی برای حرارت است، زمان خوردن غذا و نوشیدنی های گرم، از آسیب در امان می ماند. از سوی دیگر در دندان هم احساس حرارت و گرما نمینکنید. شکنندگی این نوع روکش نسبت به سایر روکش های سرامیکی و فلزی بیشتر است.
اکسید زیرکونیوم واکنش شیمیایی ندارد و یک مادهی خنثی محسوب می شود. به همین دلیل با خوردن نوشیدن های اسیدی و گازدار و یا سایر موادغذایی ساییده نمیشود. اگر به روکش های زیرکونیوم ضربه وارد نشود، طول عمر بالایی دارند.
5- سفیدی روکش های زیرکونیوم ماندگار است
از دیگر مزیت های روکش زیرکونیوم نسبت به روکش های فلزی این است که درخشانی و سفیدی آن برای همیشه باقی میماند. در روکش های فلزی یک لایهی سفید رنگ روی فلز را می پوشاند. در این نوع روکش بعد از مدتی لایه سفید رنگ ساییده می شود و قسمت فلزی آن مشخص می شود. همچنین به دلیل تحلیل لثه، اطراف روکش یک هاله سیاهرنگ فلز ایجاد می شود. اما این مشکلات در روکش زیرکونیوم وجود ندارد.
6- انعطافپذیری بالای روکش های زیرکونیوم
یکی دیگر از مزیت های روکش زیرکونیوم انعطافپذیری بالای آنهاست. ماده اکسید زیرکونیا در داخل قالب دندان های بیمار ریخته می شود و دقیقا به همان شکل سطح رویین دندان ساخته می شود. در نهایت وقتی دندانپزشک خوب در تهران بخواهد این روکش را روی دندان قرار دهد، به تراش دندان نیاز ندارد. زیرا روکش زیرکونیوم براحتی روی دندان قرار می گیرد.
معایب روکش های زیرکونیوم
1- کسانی که با روکش زیرکونیوم دندان های خود را ترمیم می کنند، باید از دندان های خود مراقبت زیادی کنند. مصرف نوشیدنی های اسیدی و برخی از موادغذایی به مرور باعث ساییده شدن این نوع روکش می شود.
2- روکش های زیرکونیوم نسبت به روکش های فلزی استقامت کمتری دارند.
3- قیمت و هزینه نصب روکش زیرکونیوم روی دندان بالاست.
4- دندان ها باید تمیز نگه داشته شوند. در غیر این صورت باکتری و مواد مضر به زیر روکش رفته و باعث پوسیدگی دندان می شود. اگر روکش زیرکونیوم ترک بخورد، باید حتما آن را ترمیم کنید. در غیراین صورت خطر پوسیدگی دندان را در پی دارد.
5- باوجودی که در بسیاری از مواقع در زمان ترمیم به تراش دندان نیاز نیست، اما در برخی از موارد نادر دندانپزشک زیبایی مجبور است سطح رویین دندان را تراش دهد تا روکش زیرکونیوم روی آن قرار بگیرد. در چنین موارد به دندان آسیب وارد می شود.